Buchtičky se šodó
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Cukr moučkový
 - 42 g Droždí
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Olej rostlinný
 - 750 ml Mléko plnotučné
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 balení Cukr vanilka
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
 - Sacharidy 154 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 102 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 185.1 mg
 - Draslík 19.6 mg
 - Vláknina 150 mg
 - Vitamín A 150 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme důlek, přidáme špetku cukru, rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažného mléka. Mouku na okrajích osolíme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Potom přidáme žloutky, zbylý cukr, zbylé vlažné mléko a přilijeme olej. Vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 45 minut. Během kynutí těsto ještě prohněteme.
 - 
                                3
Do pekáče nebo plechu s okrajem vlijeme olej. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu v oleji obalíme a urovnáme je těsně vedle sebe. Na povrchu je ještě potřeme olejem.
 - 
                                4
Buchtičky pečeme 20-25 minut ve středně vyhřáté troubě.
 - 
                                5
Z mléka, pudinkového prášku, cukru a vanilkového cukru uvaříme krém. Podle chuti přidáme do krému rum.
 - 
                                6
Buchtičky podáváme teplé, přelité připraveným šodó.