Vepřové maso na sherry s fíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Vepřová plec
  • 280 ml Hovězí vývar základní
  • 140 ml Sherry brandy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 4 ks Fíky čerstvé
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 896 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 534 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 177.8 mg
  • Draslík 1102.9 mg
  • Vláknina 12003.8 mg
  • Vitamín A 12003.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pomeranč dobře umyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Vepřové příčně nařežeme na plátky o síle 1,2 cm. Máslo rozpálíme ve větší pánvi a maso v něm z obou stran opečeme.

  • 2

    Slijeme většinu tuku a přilijeme sherry, přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a tymián, přivedeme k varu, stáhneme teplotu, zakryjeme a pomalu vaříme asi 30 minut, dokud maso nezměkne.

  • 3

    Hotové maso vyjmeme z pánve a šťávu trochu vyvaříme, přidáme pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu smícháme se škrobem. Zalijeme trochou horké šťávy a vrátíme zpět do pánve, za stálého šlehání přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Vmícháme skořici, sůl a pepř, maso vrátíme do pánve a necháme prohřát.

  • 4

    Velké fíky rozkrájíme podélně, malé na čtvrtiny, maso upravíme na talíř a přelijeme omáčkou. Ozdobíme fíky a podáváme.

Komentáře k receptu