Vepřové žebírko lašské

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10 porcí

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 1000 g Vepřová pečeně
  • 30 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 10 g Kopr sterilovaný
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 500 g Zakysaná smetana
  • 15 g Paprika mletá sladká
  • 20 g Protlak rajčatový
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 573 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 1518 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 114 mg
  • Draslík 468.2 mg
  • Vláknina 2492 mg
  • Vitamín A 2492 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z vepřové pečeně odsekáme obratlové kosti, opláchneme ji ve vlažné vodě a nasekáme z ní žebírka. Lehce je naklepeme, okraje nařízneme a maso osolíme.

  • 2

    Žebírka po obou stranách opečeme na tuku.

  • 3

    Slaninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Osmahneme ji dorůžova, přidáme mletou papriku, krátce zpěníme, vmícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem.

  • 4

    Do základu přidáme žebírka a dusíme doměkka.

  • 5

    Měkké maso vyjmeme ze šťávy. Šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozředíme vývarem, rozšleháme a provaříme.

  • 6

    Nakonec přilijeme kyselou smetanu, krátce povaříme, omáčku přes hustý cedník přecedíme na maso, přidáme na drobno nakrájený kopr a vše podusíme.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 02.02.2016 16:48:21

Dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet, kopr jsem použila sterilovaný. Místo klasické jíšky se dá zahustit tzv, suchou jíškou, je to mouka opražená za stálého míchání nasucho do světle béžového odstínu. Po vychladnutí ji vždy prosévám přes síto a dělám si ji do zásoby. Přílohou byly těstoviny.

Odpovědět