Špagety na boloňský způsob pro děti
Suroviny
- 150 g Hovězí svíčková
 - 50 g Špagety, Makarony
 - 125 ml Protlak rajčatový sterilovaný
 - 800 ml Voda pitná
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Olej olivový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Hlíva ústřičná
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 236 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 230 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 21 mg
 - Draslík 496.6 mg
 - Vláknina 6951 mg
 - Vitamín A 6951 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.
 - 
                                2
V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme mleté maso, hlivu a restujeme 3 minuty. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou mrkev a společně restujeme další 1 minutu. Primícháme rajčatový protlak, dochutíme třtinovým cukrem, bobkovým listem a přilejeme hovězí vývar (nebo bujón) bez soli. Pánev zakryjeme pokličkou a pomalu vše vaříme 15-17 minut. Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme si cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme aa nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.
 - 
                                3
Mezitím v druhém hrnci přivedeme vodu do varu. Vložíme do ní na malé kousky polámané špagety, přidáme 1 lžičku oleje a špagety uvaříme doměkka podle návodu na obalu. Poté je scedíme a případně je ještě pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                4
Uvařenou omáčku s masem (bez bobkového listu) rozmixujeme tyčovým mixérem na konzistenci, kterou potřebujeme podle věku dítěte. Omáčkou přelejeme špegety, zamícháme a rozdělíme na porce. Jednu porci podáváme hned teplou, druhé 2 porce po vychladnutí si můžeme dát do malých kelímků a zamrazíme je.