Pečený bůček s omáčkou z jablek
Suroviny
- 500 g Jablka
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Med včelí
 - 30 g Cukr krupice
 - 280 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Skořice celá
 - 2 ks Badyán
 - 1.2 kg Sádlo škvařené
 - 1.5 kg Vepřový bok
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3929 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 406 g
 - Sodík 400 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 460.8 mg
 - Draslík 778.8 mg
 - Vláknina 13737 mg
 - Vitamín A 13737 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
 - 
                                2
Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
 - 
                                4
V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
 - 
                                5
Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.