Oháňková polévka
Suroviny
- 50 g Kečup
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
 - 20 g Petržel - nať
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 5 g Nové koření celé
 - 5 g Pepř černý celý
 - 60 ml Martell cognac
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 3 dl Víno portské
 - 2 kg Hovězí oháňka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 4.2 mg
 - Draslík 74.7 mg
 - Vláknina 3127.3 mg
 - Vitamín A 3127.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí oháňku rozřízneme na menší kousky. Důkladně očistíme, omyjeme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme 2 l vody, vložíme oloupanou cibuli, česnek, osolíme, opepříme, hrnec uzavřeme a vaříme 60 minut. Poté opatrně sundáme poklici, přilijeme vodu a přidáme mraženou zeleninu, nové koření, celý pepř a vaříme 15 minut.
 - 
                                2
Očištěné, důkladně omyté a nakrájené žampiony osmahneme v pánvi na rozehřátém másle. Dochutíme je solí, pepřem a kmínem. Osmažené houby dáme do vařící se polévky, dobře promícháme a povaříme ještě 10 minut. Nakonec polévku dochutíme kečupem, vínem, koňakem podle potřeby ještě solí, pepřem. Povaříme 2-3 minuty a stáhneme ze sporáku.
 - 
                                3
Z polévky vybereme oháňky, obereme z nich maso, které vrátíme zpátky do polévky a zamícháme. Polévku posypeme nasekanou petrželovou natí, rozdělíme do hlubokých talířů a podáváme. Ke každé porci polévky přidáme kousek citrónu na dochucení.