Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 17 g Droždí
 - 50 g Cukr moučkový
 - 100 g Cukr moučka
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 500 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 4 polévková lžíce Čokoláda 70% kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 142 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 259.6 mg
 - Draslík 98.6 mg
 - Vláknina 4667.3 mg
 - Vitamín A 4667.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 501 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 3 lžíce mléka.
 - 
                                2
Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, kterou promícháme s cukrem a špetkou soli. V kastrólku rozehřejeme máslo, které zchladíme mlékem. Do mísy s moukou nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 2 celá vejce a vychladlé máslo s mlékem. Vše nejdříve promícháme a pak důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple minimálně 1.5-2 hodiny kynout.
 - 
                                3
Připravíme si mezitím krém: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do ní přimícháme mouku a vroucí mléko. Misku dáme do vroucí vodní lázně a za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí (přibližně 10 minut). Misku z krémem odstavíme z vodní lázně, přimícháme do něj pokrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. Hladký krém odložíme stranou vychladnout.
 - 
                                4
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Hořkou čokoládu posekáme na malé kousky. Omyté sušené brusinky necháme okapat. Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 díly. Z jednoho dílu vyválíme placku, kterou vyložíme dno formy. Zbylé 2 díly těsta též vyválíme, potřeme je krémem, posypeme čokoládou a těsto srolujeme do tvaru válečku. Ostrým nožem válečky těsta nakrájíme zešikma na 4cm široké "šneky". Ty poklademe naležato na těsto ve formě. Formu zakryjeme čistou utěrkou a znovu těsto necháme vykynout minimálně 30-40 minut. Asi 15 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme ho do zlatohněda přibližně 35 minut. Tento výborný koláč můžeme podávat už mírně vychladlý. Je výborný.