Velikonoční beránek z olejového těsta
Suroviny
- 250 g Cukr moučkový
 - 50 g Hrozinky
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 10 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 10 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 995 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 117 g
 - Sodík 107 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 126 g
 - Cholesterol 312.7 mg
 - Draslík 538.4 mg
 - Vláknina 7675 mg
 - Vitamín A 7675 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse utřeme prosátý cukr se žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pomalu a postupně zašleháme olej a horkou vodu. Těsto připravujeme pomocí elektrického šlehače, šleháme při malých otáčkách alespoň deset minut. Přimícháme hrozinky, nasekané ořechy, mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
 - 
                                2
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 45 minut.
 - 
                                3
Upečeného beránka vyjmeme z formy a necháme vychladnout.