Pečený rejnok s červenou řepou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 120 ml Olej olivový
 - 20 ml Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Červená řepa
 - 4 ks Rejnok křídlo
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 908 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 47.6 mg
 - Draslík 1199.2 mg
 - Vláknina 20041.5 mg
 - Vitamín A 20041.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké bulvy červené řepy umyjeme kartáčkem, položíme je do alobalu na vrstvu soli, zabalíme a pečeme 2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C. Alobal rozbalíme, řepy necháme vychladnout. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky o hraně 1 cm.
 - 
                                2
Parmezán nakrouháme na hoblinky, jde-li o měkčí druh, nakrájíme na malé kostičky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                3
Porce rejnoka osolíme, opepříme a opékáme na pánvi v rozehřátém oleji z jedné strany 2-3 minuty. Obrátíme je a přidáme máslo. Když začne pěnit a měnit barvu, polijeme jím porce ryby. Po 3-4 minutách do pánve přidáme kapary a nakrájenou řepu. Vše zahříváme ještě 2 minuty. Rybu stále poléváme máslem. Pánev odstavíme z ohně, rejnoka polijeme citrónovou šťávou, posypeme parmezánem a petrželkou. Pokapeme zálivkou vinaigrette a podáváme.
 - 
                                5
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
 - 
                                6
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
 - 
                                7
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                8
Před použitím dobře protřepeme.