Slaný koláč z focaccie s pistáciovou náplní
Suroviny
- 130 g Pistácie
 - 80 g Sýr Gran Moravia
 - 200 g Mozzarella di Buffala
 - 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
 - 1 kávová lžička Olej chilli
 - 1 kávová lžička Olej olivový extra panenský
 - 4 ks Rajčata
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 - 0.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 243 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1077.7 mg
 - Vláknina 18286.3 mg
 - Vitamín A 18286.3 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.4 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si už upečený "Italský placatý chléb" zvaný focaccia tak, že ho podélně rozřízneme nožem. Jednu stranu pokapeme olivovým olejem a druhou polovinu pokapeme chilli olejem.
 - 
                                2
Omyjeme si petrželovou nať, několik lístků bazalky a tymiánu. Asi 1/2 lžíce petrželky si odložíme zvlášť. Loupané pistácie a mandle dáme do mikrotenového sáčku a válečkem je rozdrtíme. Všechny bylinky a pokrájený velký stroužek česneku dáme do hmoždíře, přidáme olej, sůl, pepř, chilli a bylinky rozdrtíme, pak je v míse smícháme s pistáciemi a nastrouhaným sýrem.
 - 
                                3
Obě pokapané strany koláčepotřeme pistáciovou nádivkou. Na spodní stranu focaccie poklademe plátky rajčat, plátky mozzarelly, které mírně osolíme. Posypeme je pálivou paprikou, drobně pokrájenou petrželkou a přiklopíme druhou část koláče.
 - 
                                4
Focacciu rozčtvrtíme, porce dáme na talíře a servírujeme. Dobrou chuť.