Sýrový nákyp nadvakrát pečený
Suroviny
- 30 g Cibule
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 85 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Sýr Čedar
 - 425 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Hořčice v prášku
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 256 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 278.4 mg
 - Draslík 109.2 mg
 - Vláknina 948.9 mg
 - Vitamín A 948.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozklepneme 6 vajec a oddělíme žloutky od bílků, nastrouháme 1/2 lžičky muškátového oříšku, nadrobno nasekáme 3 lžíce petrželky, nastrouháme 250 g sýru čedar a stranou dáme 2 vrchovaté lžíce na posypání. Z kostky másla ukrojíme 100 g a z něho oddělíme a rozehřejeme 2 lžíce.
 - 
                                2
Připravíme si 8 malých zapékacích misek, které vymažeme rozehřátým máslem a dále připravíme velký pekáč s horkou vodou pro vaření v páře. V kastrolku zahřejeme mléko asi na 60°C, do něj zamícháme mletý muškátový oříšek, vložíme 1/2 oloupané cibule a odložíme na 10-15 minut do tepla, potom cibuli vyndáme.
 - 
                                3
V rendlíku rozehřejeme zbytek másla, přisypeme hladkou mouku, kterou opékáme 2 minuty, aby nezměnila barvu a vznikla tak bílá jíška. Za stálého míchání nalijeme na jíšku 1/3 mléka, přimícháme další 1/3 a nakonec zbytek. Na mírném ohni mícháme ještě asi 1 minutu, rendlík odstavíme, přidáme strouhaný čedar a mícháme, až se sýr zcela roztaví. Nakonec přidáme žloutky se sušenou anglickou hořčicí a směs přelijeme do velké mísy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do sýrové hmoty opatrně vmícháme.
 - 
                                4
Máslem vymazané zapékací misky sýrovou hmotou naplníme do 2/3, postavíme je do pekáče s horkou vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170°C na 25-30 minut. Potom misky vyndáme a necháme alespoň 1 hodinu chladnout.
 - 
                                5
Po vychladnutí nákyp tenkým nožem uvolníme a vyklopíme na ohnivzdorné misky, na kterých ho budeme servírovat. Šlehačkou potřeme boky nákypu, povrch posypeme zbytkem strouhaného sýru a každou misku ještě přelijeme 2 lžícemi šlehačky. Pečeme v troubě předehřáté na 240°C asi 7 minut dozlatova.