Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší
Suroviny
- 450 g Cibule
 - 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 900 g Hovězí maso přední
 - 200 ml Víno červené
 - 75 ml Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Kuřecí skelety
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Brambory
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 900 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 739 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 324.6 mg
 - Draslík 2511.7 mg
 - Vláknina 27630.8 mg
 - Vitamín A 27630.8 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.7 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř.
 - 
                                2
Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru.
 - 
                                3
Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky.
 - 
                                4
Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.
 - 
                                5
Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát.
 - 
                                7
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
 - 
                                8
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
 - 
                                9
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
 - 
                                10
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
 - 
                                11
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.