Sváteční kuře na zelenině
Suroviny
- 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 170 g Sýr Feta
 - 40 g Rajčata
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 ml Olej olivový
 - 600 ml Vývar drůbeží
 - 1 ks Kuře
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika červená
 - 3 ks Cuketa
 - 10 stroužek Česnek
 - 1 kg Brambory
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1012 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 976 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 234.1 mg
 - Draslík 1386.3 mg
 - Vláknina 11651.7 mg
 - Vitamín A 11651.7 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve uvolníme kůži na prsou a vytvoříme velkou kapsu na nádivku.
 - 
                                2
Rozmarýn nakrájíme nadrobno, smícháme se sýrem feta, pastou ze sušených rajčat a máslem a vzniklou nádivkou vyplníme kapsu na kuřeti. Kuře pečeme v troubě na 190 °C zhruba 1 a 1/2 hodiny zakryté alobalem. Po 40 minutách pečení přidáme ke kuřeti zeleninu (česnek rozebereme na stroužky). Zeleninu pokapeme olejem, zastrkáme do ní několik snítek rozmarýnu, osolíme ji a opepříme. Ke konci pečení odstraníme alobal, aby vznikla zlatá kůrčička.
 - 
                                3
Kuře upravíme na mísu a obložíme zeleninou. Z pekáče odebereme tuk a do šťávy vnícháme mouku. Povaříme 2 minuty, potom šťávu postupně zředíme vývarem. Přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Omáčku procedíme a podáváme ke kuřeti.