Zelňačka s klobásou a červenou paprikou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 5 g Bobkový list
 - 300 g Zelí kysané
 - 300 g Klobása - Čabajka
 - 20 g Kopr
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 3 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Paprika žlutá
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 193 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 28.7 mg
 - Draslík 500.6 mg
 - Vláknina 6216.8 mg
 - Vitamín A 6216.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky. Vložíme do teplé vody v hrnci, přidáme kmín, bobkový list a uvaříme brambory do měkka. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, osmahneme, vsypeme mouku, za stálého míchání smažíme do zlatova. Posypeme mletou paprikou, zamícháme a zahustíme polévku. Přidáme zelí i s nálevem, na tenké plátky pokrájenou červenou paprikou. Nakonec do polévky dáme drobně nakrájenou klobásu, nasekaný kopr, promícháme, chvilku povaříme. Ochutíme solí, pepřem, Vegetou a odstavíme ze sporáku.
 - 
                                2
Do hotové polévky vlijeme zakysanou smetanu a promícháme. Podle porci polévku rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.