Pečená krůta s nádivkou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 1 ks Mléko polotučné
 - 1 ks Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Sůl
 - 3 ks Strouhanka
 - 3 ks Sardelové řezy
 - 1 ks Játra krůtí
 - 1 špetka Majoránka
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 kg Krůta mražená
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2028 kcal
 - Sacharidy 258 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 67328 mg
 - Bílkoviny 135 g
 - Uhlovodany 128 g
 - Cholesterol 294.1 mg
 - Draslík 547.9 mg
 - Vláknina 22548.4 mg
 - Vitamín A 22548.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava nádivky :
 - 
                                2
Vykostěné sardele rozsekáme, utřeme s máslem a žloutky, přidáme umletá játra, utřený česnek, majoránku a dle potřeby pokropenou strouhanou housku. Na závěr vmícháme tuhý sníh.
 - 
                                3
Krůtu očistíme, uvnitř osolíme, krční otvor ucpeme kouskem žemle, aby nádivka z volete neunikala do břišní dutiny. Vole volně naplníme nádivkou a zašijeme. Osolíme krůtu i na povrchu a protkneme ji hustě plátky slaniny.
 - 
                                4
Máslo rozehřejeme na pekáči, vložíme na ně krůtu hřbetem nahoru, potřeme ji máslem a dáme do předehřáté trouby. Za stálého polévání a obracení pečeme 2 až 3 hodiny.
 - 
                                5
Jakmile je krůta upečená, vyjmeme ji, šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a ještě chvíli provaříme. Nádivku nakrájíme na plátky a podáváme zvlášť.
 - 
                                6
Ke krůtě podáváme malé brambory a kompoty. Nádivka je v tomto případě jako příloha.