Mořský jazyk s čerstvým fenyklem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mořský jazyk
  • 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
  • 125 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 ks Šalotka
  • 1 špetka Kardamom
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 šálek Tapenáda se zelenými olivami
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 453 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 803 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 72 mg
  • Draslík 1119.4 mg
  • Vláknina 11799.8 mg
  • Vitamín A 11799.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím odřízneme z fenyklu stonky a 2 lžíce výhonků s lístky dáme vedle. Fenykl potom svisle rozpůlíme, vyřízneme jádro a zbylý fenykl nakrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci svaříme 250 ml vody, vložíme do ní fenykl, nadrobno nakrájenou šalotku, cibuli a 1 špetku mletého kardamomu. Dáme navrch poklici a vaříme zeleninu doměkka asi 15 minut.

  • 3

    Když se nám vaří zelenina, osušíme rybí filety a potřeme je z obou stran tapenádou.

  • 4

    Do pekáče nalijeme suché bílé víno (můžeme i vermut), položíme do něj filety a pokapeme je olejem. Na vařiči přivedeme vermut k varu a pekáč hned dáme asi na 15 minut do trouby.

  • 5

    Uvařenou a scezenou zeleninu rozmixujeme v mixéru na hladké pyré, které dosolíme, dopepříme a vmícháme 1/2 lžíce tymiánu.

  • 6

    Nasucho opečeme krajíce chleba.

  • 7

    Jakmile jsou filety hotové, dáme je na talíř a šťávu z pekáče povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí.

  • 8

    Topinky položíme na talíř, potřeme je fenyklovým pyré a navrch dáme rybí filety. Poté ještě filety polijeme uvařenou omáčkou a posypeme tymiánem a výhonky fenyklu. Servírujeme ihned.

Komentáře k receptu