Polévka s kaprem a zázvorem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 200 g Kapr obecný
 - 150 g Mrkev kořen
 - 20 g Zázvor celý
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 5 polévková lžíce Víno červené
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 123 g
 - Sodík 1196 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 135 mg
 - Draslík 1064.6 mg
 - Vláknina 12665.3 mg
 - Vitamín A 12665.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.3 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 44.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvařený studený rybí vývar scedíme (abychom dosáhli čistého rybího bujonu).
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Vše promícháme, aby se ingredience spojily, pak přilijeme čistý rybí bujon (1 litr), který přivedeme k varu.
 - 
                                3
Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                4
Omyté a osušené filety z kapra pokrájíme na pásky, osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Pokapeme citronovou šťávou a odložíme do misky na 10 minut. Očištěný a omytý zázvor pokrájíme na malé kostičky.
 - 
                                5
V pánvi si rozpálíme máslo (2 lžíce) s olejem a rybí filety krátce dozlatova orestujeme. Přidáme je spolu ss zázvorem do karamelového bujonu a povaříme 5 minut. Dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                6
Polévku podáváme s petrželkou.
 - 
                                7
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                8
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                9
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                10
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                11
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.