Kapr v pivní omáčce zdobený mandlemi
Suroviny
- 20 g Perník
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 2 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Jalovec
 - 0.5 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 1.2 kg Kapr obecný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mandle plátky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 209 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 210 mg
 - Draslík 1102.5 mg
 - Vláknina 3043.5 mg
 - Vitamín A 3043.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli nasekáme na jemno. Bobkový list nalámeme a spolu s jalovcem roztlučeme v hmoždíři. Citron omyjeme, kůru na jemno nastrouháme a vymačkáme šťávu.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibuli a koření. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Zalijeme pivem, citronovou šťávou a vmícháme citronovou kůru. Zakryté podusíme na středním ohni cca 20 minut.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme a osušíme kapra, hlavu odstraníme a zbytek nakrájíme na 8 porcí. Omáčku procedíme přes síto a vrátíme do hrnce. Nastrouháme do ní perník a necháme ho rozpustit. Ochutíme solí a pepřem. Vložíme maso, promícháme a zakryté cca 15 minut podusíme.
 - 
                                4
Mandlové lupínky osmahneme nasucho dozlatova. Petrželku opláchneme, otrháme lístky a nasekáme na jemno.
 - 
                                5
Kapra i s omáčkou rozdělíme na talíře, dozdobíme mandlemi a petrželkou a podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. brambory.