Tradiční kapr načerno
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mrkev kořen
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 150 g Švestky sušené
 - 60 g Petržel kořen
 - 250 g Perník
 - 50 g Hrozinky
 - 300 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Kapr obecný
 - 2 polévková lžíce Povidla švestková
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 976 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 285 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 160.8 mg
 - Draslík 1226.3 mg
 - Vláknina 11071 mg
 - Vitamín A 11071 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0.2 mg
 - Vitamín C 23.3 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z kapra vyřízneme páteř, nakrájíme ho na porce a dáme na 3 minuty vařit do osolené vody s octem, 1 cibulí, pepřem a bobkovým listem. Poté stáhneme plamen a kapra necháme „táhnout“ dalších 5 minut. Potom rybu vyndáme a udržujeme v teple.
 - 
                                2
Ve smaltovaném kastrole rozpálíme máslo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, 1 lžičku cukru, vše dozlatova osmahneme a zalijeme vývarem z kapra.
 - 
                                3
Do omáčky přidáme nastrouhaný perník, povidla, víno, ocet a 1 hodinu vaříme.
 - 
                                4
Spaříme hrozinky a sušené švestky.
 - 
                                5
Omáčku přecedíme, vložíme do ní pokrájené ořechy, hrozinky a sušené švestky.
 - 
                                6
Porce kapra podáváme přelité černou omáčkou.