Pečený kapr na kořenové zelenině
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 300 g Kapr obecný
 - 100 g Petržel kořen
 - 50 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Olej česnekový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 7 špetka Pepř 4 barev
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Petržel nať sušená
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 623 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 99 mg
 - Draslík 1491.5 mg
 - Vláknina 24589.2 mg
 - Vitamín A 24589.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 92.9 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté porce kapra (filety nebo podkovy) osušíme, potřeme je česnekovým olejem, osolíme je, posypeme pepřem 4 barev a na chvíli je odložíme do mísy. Troubu si předehřejeme na 200°C.
 - 
                                2
Omytou a oloupanou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme nastrouhanou zeleninu a plotýnu vypneme. Zeleninu ochutíme solí, promícháme a povrch urovnáme. Na zeleninu položíme porce kapra, mírně je do zeleniny vmáčkneme. Nakonec kapra a zeleninu pokapeme olejem, citrónovou šťávou, vodou, pekáček zakryjeme poklicí a vložíme ho do středu předehřáté trouby.
 - 
                                3
Zeleninu s kaprem nejdříve dusíme 15 minut, pak odložíme poklici a pečeme minimálně 20 minut dozlatova. Během pečení porce ryby obrátíme.
 - 
                                4
Hotové porce kapra dáme na talíře, obložíme zeleninou a hned servírujeme.