Husí polévka se sušeným ovocem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Hrozinky
 - 100 g Meruňky sušené
 - 200 g Pórek
 - 100 g Švestky sušené
 - 800 g Husí drůbky
 - 400 g Husí prsa
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1185 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 916 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 18 mg
 - Draslík 1499.4 mg
 - Vláknina 23153.4 mg
 - Vitamín A 23153.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý pórek pokrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                2
Sušené ovoce: meruňky, švestky, hrozinky namočíme do vody. Po 15 minutách je promyjeme a necháme odkapat.
 - 
                                3
V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.
 - 
                                4
V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, podusíme cibuli s pórkem, pak k ní přidáme pokrájené maso a vše dusíme 5 minut.
 - 
                                5
Přilijeme 1 litr husího bujonu, dáme do něj sušené ovoce a pomalu vaříme 8 minut, polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
 - 
                                6
Každou porci polévky posypeme mandlemi a podáváme.
 - 
                                7
Husí bujon [29083]:
 - 
                                8
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                9
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                10
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                11
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                12
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.