Artyčoky na řecký způsob
Suroviny
- 15 g Celer - nať
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Pórek
 - 50 g Čekanka
 - 15 g Tymián čerstvý
 - 5 g Koriandr čerstvý
 - 50 g Fenykl čerstvý
 - 15 g Petržel kudrnka
 - 200 ml Olej olivový
 - 1200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 kg Artyčoky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 467 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1429.7 mg
 - Vláknina 43313 mg
 - Vitamín A 43313 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 87.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vybereme menší artyčoky, máme-li větší nevadí, po úpravě je rozčtvrtíme. Artyčoky hlavně dobře očistíme a seřízneme dřevnatou část.
 - 
                                2
Vyrobíme si horkou marinádu. Do horké vody přilijeme olej, vymačkáme šťávu z citronů, osolíme, opepříme, přidáme koriandr, celerovou nať, petrželku, tymián a bobkový list.
 - 
                                3
Artyčoky vložíme do marinády a necháme nejméně 1/2 hodiny vařit. Stáhneme z ohně a necháme v marinádě vychladnout. Scedíme a necháme okapat. Nyní větší kousky artyčoků pokrájíme. Marinádu budeme ještě potřebovat.
 - 
                                4
Celer, fenykl, čekanku a pórek nakrájíme na proužky a uvaříme v marinádě jako artyčoky. Vaříme pouze 10 minut. Po vychladnutí je přidáme k artyčokům a podáváme jako salát.