Červená čočka s mrkví na vidličku
Suroviny
- 100 g Čočka červená
 - 200 ml Voda pitná
 - 30 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Nové koření celé
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 109 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 6.6 mg
 - Draslík 403.6 mg
 - Vláknina 18044.5 mg
 - Vitamín A 18044.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: přebranou červenou čočku promyjeme v sítu a necháme ji okapat. Očistíme mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Mrkev nastrouháme a odložíme ji. Jeden stroužek česneku prolisujeme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme si ji na ozdobu.
 - 
                                2
V rendlíku na oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme čočku, zalijeme ji vodou v poměru 1:2, přidáme bobkový list, nové koření, malou snítku celerových listů, 1 celý stroužek česneku, majoránku a čočku přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí čočku vaříme 10 minut. Pokud ji budeme vařit déle, bude z ní o chvíli kaše. Čočku pár minut před dovařením osolíme.
 - 
                                3
Mezitím, než se čočka uvaří, v druhém rendlíku na másle, za stálého míchání, krátce orestujeme mrkev. Poté k ní přilijeme 20-30ml vody a pod poklicí ji dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                4
Z uvařené čočky vyjmeme koření a česnek. Přimícháme do ní dušenou mrkev s prolisovaným stroužkem česneku, podle chuti ji dosolíme, opepříme, dáme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme.