Žemlovka s brusinkami a likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 80 g Džem meruňkový
  • 250 g Chléb toastový
  • 100 g Brusinky
  • 40 g Cukr krupice
  • 40 g Cukr třtinový
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 400 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 20 ml Voda pitná
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Koňak vaječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 470 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 216 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 214.3 mg
  • Draslík 104 mg
  • Vláknina 65437.5 mg
  • Vitamín A 65437.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami.

  • 2

    V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut.

  • 3

    Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci.

Komentáře k receptu