Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Listové těsto
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 30 g Sezam - semena
  • 30 g Cukr krupice
  • 5 g Bobkový list
  • 40 g Šalotka
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 800 g Losos - filety
  • 20 g Estragon
  • 2 krajíc Chléb celozrnný žitný
  • 30 ml Ocet vinný
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Sůl mořská
  • 8 ks Chřest bílý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 12 ks Chřest zelený
  • 3 l Voda pitná
  • 4 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1404 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 1515 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 454.3 mg
  • Draslík 1588.1 mg
  • Vláknina 10808 mg
  • Vitamín A 10808 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.4 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 78.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 160 stupňovou teplotu. Špenátové listy očistíme, omyjeme a vymačkáme zbytečnou vodu. Špenát dochutíme solí, pepřem a promícháme. Filety lososa nakrájíme na porce, zbavíme je kůže, posypeme je mořskou solí a pepřem.

  • 2

    Na přípravu lososa: Listové těsto jemně rozvalíme, nakrájíme na obdélníkové plátky, které naskládáme před sebe na pracovní plochu. Na kraj obdélníku položíme porci lososa, na něj dáme připravený špenát. Lososa a špenát přeložíme druhou půlkou, konce zmáčkneme, aby se při pečení nerozešly a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec těsto potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a hrubou mořskou solí. V předehřáté troubě pečeme přibližně 25 minut. Pečeme do zlatové barvy a křupavě opečeného listového těsta. Teplota upečeného lososa by měla být 45 stupňů. Vytáhneme lososa z trouby a udržujeme v teple.

  • 3

    Na přípravu bílého chřestu: Do hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, opepříme, přidáme máslo s bobkovým listem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme oloupaný chřest a krajíce chleba. Snížíme teplotu a chřest spolu s chlebem povaříme tak dlouho, aby se chřest uvařil doměkka. Potom scedíme a vývar necháme k dalšímu použití.

  • 4

    Příprava zeleného chřestu: Chřest oškrabeme škrabkou a vložíme do vřící a osolené vody, kde ho zblanšírujeme nejdéle 3 minuty. Chřest má být křupavý a měkký. Scedíme jej a vychladíme ve vodě s ledem, aby neztratil barvu. Těsně před použitím bílý a zelený chřest zahřejeme v pánvičce na rozehřátém másle.

  • 5

    Příprava béarnské omáčky: Do kastrůlku vlijeme ocet a víno, přidáme nakrájenou šalotku, cukr, polovinu estragonu a vše dohromady svaříme. Skoro všechna tekutina by se měla vyvařit. Do základu přimícháme 3 žloutky, podle chuti sůl, pepř. Zalijeme trochou vývaru z chřestu a za stálého šlehaní na slabém ohni vaříme až do zahoustnutí omáčky. Potom stáhneme z ohně, šleháním přiléváme rozpuštěné máslo. Když je omáčka hotová, vmícháme do ní drobně nasekaný estragon, dochutíme ještě solí, pepřem a nakonec podle chutě přidáme citrónovou šťávu.

  • 6

    Do středu talíře dáme pečeného lososa v těstě, přilijeme béanskou omáčku, ozdobíme zeleným a bílým chřestem a připravené porce servírujeme.

Komentáře k receptu