Rebarborový koláč z lineckého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 80 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 50 g Cukr moučkový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Reveň (Rebarbora)
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 101.2 mg
  • Draslík 1099.4 mg
  • Vláknina 13430.3 mg
  • Vitamín A 13430.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 565.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut.

  • 2

    Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm.

  • 3

    Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě.

  • 4

    Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě.

  • 5

    Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč.

  • 6

    Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá.

  • 7

    Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme.

Komentáře k receptu