Žemlovka s brusinkami a likérem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 80 g Džem meruňkový
- 250 g Chléb toastový
- 100 g Brusinky
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Cukr třtinový
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Smetana 12% (konzumní)
- 20 ml Voda pitná
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 dl Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 26 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 214.3 mg
- Draslík 104 mg
- Vláknina 65437.5 mg
- Vitamín A 65437.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami.
-
2
V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut.
-
3
Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci.