Špenátová polévka s cejnem
Suroviny
- 600 g Cejn velký
 - 150 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 117 g
 - Sodík 1131 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 90 mg
 - Draslík 1108.4 mg
 - Vláknina 14145.5 mg
 - Vitamín A 14145.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.3 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špenátové listy omyjeme a natrháme na menší kousky. Oloupaný česnek prolisujeme. Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. Filety z cejna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kostky velikosti sousta.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném másle podusíme špenát, přimícháme česnek a kousky cejna, osolíme, opepříme citronovým pepřem, posypeme špetkou chilli, promícháme a dusíme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a vaříme 6 minut. Dochutíme solí, každou porci posypeme řeřichou a podáváme.
 - 
                                3
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                4
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                5
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                6
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                7
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.