Houbová polévka paní nadlesní
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 300 g Hříbky čerstvé
 - 200 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 3 ks Česnek
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 110 g
 - Sodík 752 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 136 mg
 - Draslík 1714.4 mg
 - Vláknina 14693.8 mg
 - Vitamín A 14693.8 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 90.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, utřeme s 1/2 lžičkou soli. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném másle (1 lžíce) cibuli osmažíme do růžova, přidáme k ní houby, podusíme, přilijeme čistý hovězí vývar (bez masa a zeleniny) a přivedeme polévku k varu.
 - 
                                3
V pánvi k rozpuštěnému máslu (1 lžíce) přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou vmícháme do polévky. Přidáme ještě sladkou papriku, utřený česnek a majoránku. Polévku dochutíme podle potřeby solí, pepřem a vaříme při mírné teplotě 20 minut.
 - 
                                4
Na každou porci polévky dáme lžičku petrželky a 1/2 lžičky libečku.
 - 
                                5
Hovězí světlý vývar:
 - 
                                6
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní ponecháme. Rozkrojíme a v suché pánvi opečeme do zlatova obě poloviny rozkrojené cibule plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek krájíme na kolečka.
 - 
                                7
Maso se zeleninou vložíme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                8
Přidáme lžíci zeleného pepře, bobkový list, malou sušenou chilli papričku a stroužek česneku.
 - 
                                9
Hrnec zakryjeme poklicí, polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji blanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme čerstvou vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
 - 
                                10
Polévku vaříme 90 - 120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, aby jen probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina, ta se na povrchu sráží v podobě pěny, kterou však nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou teprve potom dírkovanou naběračkou odstraníme.
 - 
                                11
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo na malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme, vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.