Bramborová polévka se sardelkami
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 6 ks Sardelové řezy
 - 3 ks Tymián čerstvý
 - 3 ks Majoránka
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 3805 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 64.4 mg
 - Draslík 1927.1 mg
 - Vláknina 43665.1 mg
 - Vitamín A 43665.1 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 105 mg
 - Vitamín E 4.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev oloupeme a podélně rozpůlíme, brambory oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Vše vaříme v zeleninovém vývaru asi 20 minut.
 - 
                                2
Sardelové řezy nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme, tymián a majoránku nasekáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
 - 
                                3
Z vývaru vyjmeme polovinu mrkve a nakrájíme ji na dlouhé tenké proužky. Druhou polovinu mrkve a brambory ve vývaru rozmixujeme.
 - 
                                4
Přidáme smetanu, sůl a pepř. Strouhanku lehce osmahneme na suché pánvi.
 - 
                                5
Sardelové řezy, česnek, tymián a majoránku promícháme se strouhankou a olejem. Polévku krátce zahřejeme a nalijeme do talířů. Sardelovou pastu dáme doprostřed talířů a ozdobíme proužky mrkve a kroužky cibule. Ihned podáváme.