Rebarborový koláč z lineckého těsta
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 80 g Cukr krupice
 - 80 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 40 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 80 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 50 g Cukr moučkový
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Reveň (Rebarbora)
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 129 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 101.2 mg
 - Draslík 1099.4 mg
 - Vláknina 13430.3 mg
 - Vitamín A 13430.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 565.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut.
 - 
                                2
Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm.
 - 
                                3
Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě.
 - 
                                4
Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě.
 - 
                                5
Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč.
 - 
                                6
Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá.
 - 
                                7
Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme.