Žemlovka s brusinkami a likérem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 80 g Džem meruňkový
 - 250 g Chléb toastový
 - 100 g Brusinky
 - 40 g Cukr krupice
 - 40 g Cukr třtinový
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 20 ml Voda pitná
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 dl Koňak vaječný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 214.3 mg
 - Draslík 104 mg
 - Vláknina 65437.5 mg
 - Vitamín A 65437.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami.
 - 
                                2
V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut.
 - 
                                3
Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci.