Houbový bujon se žampiony a rajčaty
Suroviny
- 100 g Celer řapíkatý
 - 100 g Rajčata
 - 300 g Žampiony čerstvé
 - 37.5 g Celer bulvový
 - 37.5 g Houby sušené
 - 50 g Mrkev kořen
 - 25 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Česnek sušený
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 5.25 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 ks Cibule
 - 0.5 ks Česnek
 - 0.75 ks Jalovec
 - 0.38 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej česnekový
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.25 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 630 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 3 mg
 - Draslík 728.8 mg
 - Vláknina 16000.2 mg
 - Vitamín A 16000.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme řapíkatý celer. Žampiony pokrájíme na plátky, celer na malé kousky. Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme olej, přimícháme sušený česnek, který krátce orestujeme, přidáme žampiony, zeleninu, promícháme a dusíme 3-5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí a pálivou paprikou. Zmírníme teplotu a vaříme přibližně 6 minut.
 - 
                                3
Před dovařením přimícháme pokrájené bylinky a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                5
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                7
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                8
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                9
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                10
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.