Prejt z pohanky pro celiatiky
Suroviny
- 80 g Pohanka
 - 15 g Cibule
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.6 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Strouhanka bezlepková
 - 0.09 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 469 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 445 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 76 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 558.1 mg
 - Vláknina 18948 mg
 - Vitamín A 18948 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pohanku v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1,6 dl vody, 0,5 lžičkou soli a pohanku uvaříme doměkka. Vaříme ji 10-14 minut. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) ji osmažíme dozlatova. Přidáme uvařenou pohanku, oloupaný rozetřený česnek, kmín, sůl a pepř podle chuti, majoránku a 1/2 vejce. Směs důkladně promícháme. Pekáček vymažeme 1 lžící oleje, vysypeme bezlepkovou strouhankou a z mísy vyklopím prejt do pekáčku. Ochladíme ho a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 30 minut dozlatova.