Marinovaná grilovaná chobotnice po italsku
Suroviny
- 100 g Rukola
 - 700 g Chobotnice
 - 300 g Rajčata Cherry
 - 160 ml Balsamico ocet
 - 160 ml Olej olivový extra panenský
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Balsamico ocet
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Čekanka belgická
 - 2.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 631 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 56 mg
 - Draslík 652.7 mg
 - Vláknina 1640.8 mg
 - Vitamín A 1640.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z očištěné, omyté chobotnice odřízneme ramena a hlavu. Zadní část hlavy vyčistíme od vnitřností tak, že hlavu obrátíme naruby a vyjmeme obsah. Pak vyřízneme oči a vzniklým otvorem odstraníme žlázy s inkoustem. Z kraje hlavu nařízneme a stáhneme z kůže. Takto upravenou čistou hlavu a tělo znovu omyjeme ostatní vyhodíme.
 - 
                                2
Hlavu a chapadla chobotnice vložíme na několik sekund do hrnce s vroucí vodou a chilli papričkou, opět chobotnici vynoříme, ale ne celou (hlavu necháme ve vodě). Postup opakujeme do doby, až se začnou chapadla stáčet. Jakmile chapadla nemění tvar, ponoříme ji do vroucí vody a pomalu ji vaříme 50-60 minut. Uvařenou chobotnici necháme ve vývaru odstát asi 15 minut - tím nám více změkne. Pak ji z vývaru vyjmeme, odkrojíme chapadla, která použijeme na grilování, ostatní části si odložíme na jinou úpravu.
 - 
                                3
Omyjeme si citrón, rukolu, čekankové listy a cherry rajčata červená i žlutá.
 - 
                                4
Na velký servírovací talíř (mísu) poklademe listy rukoly, čekanky, na ně dáme rozkrájená cherry rajčátka. Gril zapneme na nejvyšší stupeň.
 - 
                                5
Připravíme si citronový dip: v misce důkladně smícháme šťávu z jednoho citrónu a olivový olej v poměru 1:2.
 - 
                                6
Připravíme si marinádu: v misce vyšleháme olivový olej s balsamico na hustý krém v poměru 1:1. Do něj ponoříme na 10-12 minut chapadla chobotnice, pokud by se nevešla do marinády, tak je celé marinádou potřeme štětcem. Marinovaná chapadla chobotnice dáme na grilovací mísu a zprudka je ogrilujeme.
 - 
                                7
Ugrilovaná chapadla nakrájíme na kousky, které poklademe na listy salátu. ochutíme je solí, posypeme čerstvě pomletým pepřem, polijeme připraveným citrónovým dipem, pár kapkami balsamico a hned servírujeme.