Mořský okoun se šťovíkem
Suroviny
- 500 g Okoun mořský
- 30 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 400 g Brokolice
- 30 g Šťovík
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Máslo čerstvé
- 300 ml Vývar drůbeží
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 30 ml Olej olivový extra panenský
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.2 dl Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 45 g
- Sodík 3268 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 276.4 mg
- Draslík 705.7 mg
- Vláknina 7690 mg
- Vitamín A 7690 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici rozebereme na malé růžičky a v hrnci dáme vařit osolenou vodu. Rybí maso vykostíme, naporcujeme a ostrým nožem uděláme v kůži hluboké zářezy. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji na pánvi opékáme nejprve kůží dolů 3 minuty, po otočení asi necelou minutu, přendáme na tác a zakryjeme alobalem.
-
2
Zatímco se ryba opéká, vhodíme do vroucí osolené vody brokolici, povaříme 2 minuty a scedíme. Přendáme do mísy, pokapeme olejem a zakryjeme, aby zůstala teplá.
-
3
Na másle usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem, krátce povaříme, zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a do již odstavené omáčky vmícháme žloutky a polovinu nadrobno nasekaného šťovíku. Brokolici rozdělíme na jednotlivé talíře, navrch položíme porci ryby, dokola zalijeme omáčkou a posypeme zbývajícím nasekaným šťovíkem.