Mořský okoun se šťovíkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Okoun mořský
  • 30 g Sůl
  • 6 g Pepř černý mletý
  • 400 g Brokolice
  • 30 g Šťovík
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Vývar drůbeží
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 30 ml Olej olivový extra panenský
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.2 dl Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 715 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 3268 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 276.4 mg
  • Draslík 705.7 mg
  • Vláknina 7690 mg
  • Vitamín A 7690 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 92.8 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici rozebereme na malé růžičky a v hrnci dáme vařit osolenou vodu. Rybí maso vykostíme, naporcujeme a ostrým nožem uděláme v kůži hluboké zářezy. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji na pánvi opékáme nejprve kůží dolů 3 minuty, po otočení asi necelou minutu, přendáme na tác a zakryjeme alobalem.

  • 2

    Zatímco se ryba opéká, vhodíme do vroucí osolené vody brokolici, povaříme 2 minuty a scedíme. Přendáme do mísy, pokapeme olejem a zakryjeme, aby zůstala teplá.

  • 3

    Na másle usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem, krátce povaříme, zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a do již odstavené omáčky vmícháme žloutky a polovinu nadrobno nasekaného šťovíku. Brokolici rozdělíme na jednotlivé talíře, navrch položíme porci ryby, dokola zalijeme omáčkou a posypeme zbývajícím nasekaným šťovíkem.

Komentáře k receptu