Salát z květáku s vejci a sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Brambory
 - 1 ks Křen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Paprika červená
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Květák
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 - 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Jogurt bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 328 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 171.1 mg
 - Draslík 959.2 mg
 - Vláknina 12578.2 mg
 - Vitamín A 12578.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 168.3 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák očistíme a rozebereme na růžičky, oloupaný košťál nakrájíme na 1 cm silné plátky.
 - 
                                2
Ve vroucí osolené vodě nejprve 3 minuty vaříme košťál, pak přidáme růžičky a necháme společně vařit ještě 5 minut. Uvařené zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. S květákem uvaříme i bramboru bez slupky, kterou použijeme jako základ na zálivku.
 - 
                                3
Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme semen, omyjeme a jemně nakrájíme.
 - 
                                4
Na jemno nakrájíme i oloupanou cibuli.
 - 
                                5
Vychladlý a okapaný květák smícháme s nakrájenou paprikou a cibulí.
 - 
                                6
Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme, rozčtvrtíme a dáme na salát. Nakonec obložíme na nudličky nakrájeným sýrem.
 - 
                                7
Zálivku připravíme tak, že uvařenou bramboru jemně nastrouháme, přidáme k ní prolisovaný česnek, sůl a pepř, nastrouhaný křen a ocet. Pak ještě přimícháme jogurt, smetanu a olivový olej.
 - 
                                8
Připravený salát s vejci a sýrem zálivkou přelijeme a necháme 15 minut uležet.