Špagety carbonara po anglicku
Suroviny
- 350 g Špagety, Makarony
 - 150 g Pancetta
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Olej olivový
 - 0.23 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Paprika mletá pálivá
 - 0.666667 šálek Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 1191 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 21660.6 mg
 - Draslík 298.9 mg
 - Vláknina 5807.8 mg
 - Vitamín A 5807.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špagety uvaříme al dente.
 - 
                                2
V misce rozšleháme vejce se žloutkem a smetanou, přisypeme strouhaný parmezán a vše ještě vyšleháme.
 - 
                                3
V hlubší pánvi rozpustíme olej a máslo a smažíme na něm na malé 2 cm široké hranolky nakrájenou pancettu asi 4 minuty doměkka. Přebytečný tuk odlijeme.
 - 
                                4
Špagety scedíme, uchováme ale 60 ml vody. Vyklopíme je do pánve a promícháme s pancettou a asi minutu protřeseme. Přilijeme smetanovou zálivku a dál mícháme, ale vejce se nesmí srazit. Omáčku můžeme zředit vodou ze špaget. Dokořeníme pepřem a vločkami sušené červené papriky nebo paprikou piment d'Espelette, navrch posypeme čerstvou petrželkou nadrobno posekanou a hned podáváme.