Houbový bujon s pravými hříbky
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Houby sušené
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Karotka baby
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Česnekové máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1022 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 23.8 mg
 - Draslík 1811 mg
 - Vláknina 30927.5 mg
 - Vitamín A 30927.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé bílé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, 2 špetkami chilli, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu vaříme 5 minut.
 - 
                                3
Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                5
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                7
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                8
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                9
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                10
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.