Starobavorský řízek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Nové koření mleté
  • 600 g Vepřová kýta
  • 5 g Kmín drcený
  • 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 3 polévková lžíce Hořčice
  • 3 polévková lžíce Křen
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.11 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 413 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 575 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 101.5 mg
  • Draslík 631.4 mg
  • Vláknina 3439 mg
  • Vitamín A 3439 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řízky osušíme papírovou utěrkou a lehce naklepeme. Ochutíme solí a pepřem. Smícháme hořčici s křenem. Na mělký talíř dáme mouku. Předehřejeme troubu na 75 °C (horkovzdušná 60 °C).

  • 2

    Řízky rovnoměrně z jedné strany potřeme křenem, položíme potřenou stranou do mouky. Druhou stranu potřeme rovněž křenem a také obalíme moukou.

  • 3

    Pánev ohřejeme na středně velkém plameni, pak na ní rozehřejeme olej. Z řízků lehce oklepeme přebytečnou mouku a smažíme je z každé strany asi 4 min., až kůrčička lehce zhnědne. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.

  • 4

    Osmažené řízky vyndáme z pánve a dáme je do předehřáté trouby. Olej z řízků slijeme, na pánvi ponecháme jen trošku a dohněda osmahneme kolečka cibule po dobu asi 5 min. Přilijeme pivo a vaříme dalších 5 min., až se vyvaří na polovinu. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a novým kořením.

  • 5

    Řízky úhledně narovnáme na talíře a zalijeme je omáčkou. Navrch nasypeme nakrájenou pažitku a servírujeme.

Komentáře k receptu