Vepřové maso na fenyklu pro alergiky
Suroviny
- 240 ml Vývar drůbeží
- 240 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1.1 kg Vepřové maso libové
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Fenyklová semínka
- 1 polévková lžíce Rozmarýn sušený
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4.47 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 38 g
- Sodík 269 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 130.2 mg
- Draslík 495.7 mg
- Vláknina 5330 mg
- Vitamín A 5330 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4639.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Předehřejeme si troubu na 190°C. Z fenyklu odkrájíme výhonky a bulvu překrájíme podle její velikosti buď na čtvrtiny nebo na šestiny. Potom kousky fenyklu vložíme do mísy a zakapeme 4 lžícemi olivového oleje. Zasypeme cukrem a ve směsi fenykl obalíme. 
- 
                                2Vepřové maso svážeme tak, aby vytvořilo válec. Olej v pekáči zahřejeme a maso osmažíme dohněda. 
- 
                                3Na plechu smícháme sůl, pepř, semena fenyklu a rozmarýn a směs rozdělíme. Maso v této směsi poválíme a přitiskneme, a poté 
- 
                                4vložíme zpátky do pekáče a kolem obložíme kousky fenyklu. 
- 
                                5Pečeme, dokud není maso hotové, fenykl zlatavý a nezkaramelizuje. Celkem pečeme asi 90 minut. Fenykl v průběhu pečení 1x obrátíme. 
- 
                                6Vepřové maso přeložíme i s fenyklem na tác a pokrájíme. 
- 
                                7Z výpeku odstraníme tuk a necháme jenom šťávu, ke které přilijeme vývar a víno. Promícháme. Přecedíme šťávu a ještě asi 5 minut povaříme, aby se zmenšilo množství tekutiny. Dochutíme citronovou šťávou. Nakrájíme maso a teplé podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        