Vepřový bůček na turistický způsob
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 100 g Cibule
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Vejce slepičí
 - 100 g Žemle tuková
 - 40 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 20 g Petržel - nať
 - 2 g Kmín celý
 - 1000 g Vepřový bok
 - 100 g Paprika sterilovaná
 - 30 g Protlak rajčatový
 - 50 ml Mléko polotučné
 - 600 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 1865 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 133.5 mg
 - Draslík 282.9 mg
 - Vláknina 1158 mg
 - Vitamín A 1158 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový bůček opláchneme, částečně odkostíme a uprostřed masa prořízneme kapsu na plnění.
 - 
                                2
Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Osmahneme na ní cibuli nakrájenou na drobno a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme k nim drobně nakrájenou kapii, cibuli se slaninou, směs osolíme, opepříme, přidáme rozsekanou petrželovou nať a vše promícháme s vejci.
 - 
                                3
Připravené maso směsí naplníme a zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou.
 - 
                                4
Maso osolíme, okmínujeme a vložíme kůží dolů na přesekané kosti do pekáče. Mírně podlijeme vodou a do rozehřáté trouby dáme péci. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou.
 - 
                                5
V polovině pečení maso obrátíme, na několika místech nařízneme kůži, mírně osolíme a maso doměkka dopečeme.
 - 
                                6
Pečený bůček vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak a prosátou mouku, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Dobře provaříme, procedíme přes hustý cedník a necháme stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.