Husí polévka s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Vepřová kýta
  • 200 g Fazole červené sterilované
  • 200 g Rajčata
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 887 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 917 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 61.5 mg
  • Draslík 1106.8 mg
  • Vláknina 16941.7 mg
  • Vitamín A 16941.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzenou (vařenou) vepřovou kýtu pokrájíme na plátky. Konzervované červené fazole scedíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Rajčata omyjeme, spaříme a pokrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci rozpálíme husí sádlo, zpěníme cibuli s česnekem, přidáme fazole, rajčata, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a dusíme 2 -4 minuty. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, vložíme do plátky uzeného masa, přimícháme majoránku, rajský protlak a vaříme 5 minut.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, 1 dl červeného vína a podáváme.

  • 5

    Husí bujon [29083]:

  • 6

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 7

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 8

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 9

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 10

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu