Husí polévka s paštikou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Paštika z husích jater
  • 800 g Husí drůbky
  • 100 g Vepřová kůže
  • 200 g Fazole bílé
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1171 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 1241 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 95.5 mg
  • Draslík 689.2 mg
  • Vláknina 9602.1 mg
  • Vitamín A 9602.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem dáme pokrájené kůže ze slaniny do vody a vaříme je pomalu 3 hodiny pod pokličkou. Pokud se voda vyvaří, doplníme ji. Bílé fazole namočíme do studené vody.

  • 2

    Druhý den do hrnce s 1 litrem husího bujonu dáme uvařené kůže ze slaniny a bílé fazole. Vaříme pod pokličkou minimálně 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.

  • 3

    Mezitím v pánvi rozpustíme 2 lžíce husího sádla, přimícháme 4 lžíce strouhanky, husí paštiku, rozetřený česnek a tymián. Promíchanou směs dáme do husího bujonu a vaříme 15 minut. Přilijeme 1 dl červeného vína a vaříme 10 minut.

  • 4

    Mezitím v pánvi opečeme klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka.

  • 5

    Polévku podáváme s opečenou klobásou.

  • 6

    Husí bujon [29083]:

  • 7

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 8

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 9

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 10

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 11

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu