Celozrnné housky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 50 g Proso - obilky
  • 50 g Sezam - semena
  • 50 g Žito
  • 50 g Lněné semínko
  • 50 g Ovesné vločky
  • 50 g Pohanka
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 350 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 3 kávová lžička Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 400 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0.1 mg
  • Draslík 209 mg
  • Vláknina 13627.5 mg
  • Vitamín A 13627.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme všechna semínka a kromě malé hrsti je dáme na 5 minut vařit. Poté je zcedíme a necháme vodu okapat. Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme ve vodě rozpustit. Přidáme mouku, cereálie, sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.

  • 2

    Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme, rozdělíme na osm kousků a vytvarujeme housky. Housky přeneseme na vymazaný plech a přehodíme přes ně opět utěrku. Necháme zhruba 30 minut dokynout.

  • 3

    Před vložením do trouby ještě potřeme mlékem a posypeme trochou semínkové směsi. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.

Komentáře k receptu