Vařený kapr s béarnskou omáčkou
Suroviny
- 500 g Kapr obecný
- 150 g Máslo čerstvé
- 40 g Estragon
- 40 g Kerblík
- 100 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1.2 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 53 g
- Sodík 1887 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 410.6 mg
- Draslík 1922.2 mg
- Vláknina 9206.3 mg
- Vitamín A 9206.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou. 
- 
                                3Omáčka Béarnaise [52498]: 
- 
                                4Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné. 
- 
                                5Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo. 
- 
                                6Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        