Žemlovka s jablkem, rozinkami a kandovanou ciotrónovou kůrou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 40 g Kandovaná citronová kůra
  • 120 g Rozinky bílé
  • 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Jablko granátové
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 517 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 468 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 128.8 mg
  • Vláknina 3766.7 mg
  • Vitamín A 3766.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla a troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečící nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem a dále pak rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z 2. poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství churu si odložíme 2lžíce cukru na závěrečné posypání), a vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.

Komentáře k receptu