Sledi na šalvěji
Suroviny
- 600 g Sleď čerstvý
 - 200 g Mandle
 - 100 ml Vývar rybí
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 dl Víno portské
 - 0.5 šálek Šalvěj čerstvá
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Želatina
 - 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 197 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 338.8 mg
 - Draslík 889.7 mg
 - Vláknina 39166.2 mg
 - Vitamín A 39166.2 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.2 mg
 - Vitamín E 15.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Opláchnuté sledě osušíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. V misce rozšleháme vejce, sledě v nich obalíme, poté v nastrouhaných mandlích a mírně přitlačíme. Vkládáme do rozpáleného fritovacího hrnce, opečeme.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Šalvěj opereme, osušíme, lístečky otrháme.
 - 
                                3
Na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme cibuli, vmícháme šalvěj a angreštovou želatinu. Vše zalijeme vývarem a portským vínem, přilijeme citronovou šťávu, 5 minut podusíme. Na závěr vmícháme smetanu, necháme prohřát, ale již nevaříme.
 - 
                                4
Ryby rozložíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.