Rajčatová omáčka
Suroviny
- 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Bazalka
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Petržel kořen
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.2 kg Rajčata
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 171 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 415 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 864.3 mg
 - Vláknina 10979.5 mg
 - Vitamín A 10979.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Mrkev a petržel (můžeme použít i další kořenovou zeleninu) nakrájíme na kostičky, cibuli na hrubé kousky a česnek nasekáme na hrubo.
 - 
                                2
Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu a česnek a osmahneme asi 2 minuty. Přidáme tymián, oregano, bazalku, mletý pepř, celý bobkový list, sůl, cukr a rajčata. Vše vaříme za občasného míchání na mírném ohni asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme přes síto, dáme zpět na oheň a vaříme do zhoustnutí.
 - 
                                3
Omáčka se podává především k těstovinám.