Dušené lilky a sladké brambory v kokosové omáčce
Suroviny
- 400 g Lilek
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 225 g Šalotka
 - 675 g Brambory sladké (Batáty)
 - 15 g Koriandr čerstvý
 - 475 ml Vývar zeleninový
 - 400 ml Kokosové mléko
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Fenyklová semínka
 - 6 ks Bazalka
 - 3 ks Chilli paprička
 - 1 ks Limetka
 - 2 ks Citronová tráva
 - 3 ks Limetka kafrová
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
 - 3 polévková lžíce Kari pasta
 - 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 443 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 456 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 1.4 mg
 - Draslík 1663.9 mg
 - Vláknina 40258.2 mg
 - Vitamín A 40258.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.9 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Menší lilky překrojíme na poloviny, větší rozkrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme část oleje a lilky na něm za občasného míchání na středním ohni orestujeme do zlatova. Vyjmeme a odložíme.
 - 
                                2
Čtyři šalotky pokrájíme na plátky a odložíme. Ostatní nasypeme do pánve a osmahneme do zlatova, vyjmeme, přidáme k lilkům.
 - 
                                3
Do pánve vlijeme zbytek oleje, vložíme pokrájené šalotky, fenyklová semínka, na tenké plátky nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Na mírném ohni smažíme cca 5 minut. Zalijeme vývarem, vmícháme nasekanou citronovou trávu, pokrájenou nať koriandru, zlehka rozmačkané listy kafrové limety a celé chilli papričky. Zakryté zvolna vaříme cca 5 minut.
 - 
                                4
Poté vmícháme dvě lžíce kari pasty, oloupané nakrájené brambory, povaříme dalších 10 minut, vložíme lilky i osmahnutou šalotku a necháme vařit ještě 5 minut. Nakonec přilijeme kokosové mléko, ochutíme cukrem, solí, pepřem, vložíme na plátky rozkrájené žampiony a povaříme cca 5 minut (do změknutí zeleniny).
 - 
                                5
Dle chuti zakápneme limetkovou šťávou, můžeme přidat ještě kari pastu a korinadrové lístky.
 - 
                                6
Hotovu směs rozdělíme do misek, dozdobíme lístky bazalky a podáváme s rýží.